Moka konvička (Moka Express) se skládá za tří částí a to ze spodní nádoby, do které se nalije čistá voda, ze střední části – trychtýře ze sítkem a horní části, kterou tvoří jemné sítko, silikonové těsnění a samotná nádoba na hotovou kávu. Byla vynalezena v roce 1933 Italem Luigim de Ponti pro Alfonsa Bialettiho. U nás se vžil název „Bialetka“
Pracuje na principu přetlaku, kdy se ve spodní nádobě zahřeje voda na bod varu a přetlakem se přetlačí přes sítko s kávou do horní nádoby, z které se pak hotová káva nalévá do šálků.
Postup přípravy:
Hrubost mleté kávy: střední
Do spodní nádoby (do výše pojistného ventilu) se nalije studená voda, nasadí se trychtýř se sítkem, který se naplní až po okraj kávou namletou na střední hrubost. Káva se nesmí umačkat, pouze zarovnat! Poté se našroubuje horní část konvičky, která musí být dostatečně utažená, aby konvička dobře těsnila. Vaří se na mírném ohni. Jakmile se horní nádobka naplní kávou, odstaví se z vařiče a může se podávat.
Zakoupená konvička Vám bude sloužit spoustu let, jediná věc, která se může používáním poškodit je silikonové těsnění, ale to se na většinu konviček prodává jako náhradní díl.