Velmi zajímavý a efektní způsob přípravy filtrované kávy. Více než 200 let starý způsob přípravy kávy se stává po celém světě velmi populárním. Velmi působivá aparatura od japonské firmy Hario.
Sestava se skládá z držáku, ze spodní baňky, papírového nebo plátěného filtru, horní nádoby a zdroje tepla. V originálním balení je lihový kahan, ale jako příslušenství jde dokoupit plynový hořák nebo elektrický infrazářič.
Nejdříve se důkladně propláchne filtr a vloží se do horní nádoby. Do spodní se nalije voda, sestava se složí, zapne se zdroj tepla. Přetlak vroucí vodu přetlačí vodu do horní nádoby. Do té se nasype káva, zamíchá a nechá se 1 – 2 minuty louhovat. Poté se odstraní zdroj tepla. Káva se začne vzniklým podtlakem filtrovat do spodní nádoby. Horní část s filtrem a lógrem odstraní a káva se může podávat.
Pro přípravu 300ml kávy bude třeba:
cca 20g středně mleté kávy
330ml vody
dokonale propláchnutý filtr pro Vaccum Pot